Αυτά που θέλω να σου πω #4

dgounari 9 Ιουλίου, 2019

Χθες πάλι σκεφτόμουν πόσο έχω αλλάξει από τη μέρα που σε γέννησα. Περίεργα πράγματα συμβαίνουν όταν γίνεσαι γονιός. Αυτή η αγάπη που σε ξεχειλίζει όταν κοιτάς το παιδί σου παράλληλα με αυτόν τον φόβο να πάνε όλα καλά για εκείνο. Ανάμεικτα συναισθήματα! Και αυτές οι κοινωνικές προσδοκίες στο συναίσθημά σου…Πάντα τις ένιωθα τόσο καταπιεστικές.

Όλοι ξέρουν και απαιτούν να αισθανθείς με αυτό τον ίδιο τρόπο γονιός που ένιωσαν όλοι οι άλλοι πριν από σένα, ενώ την ίδια στιγμή αποκαλούν με αυτή την εμετική κοινοτοπία το συναίσθημα «μοναδικό»! Περίεργα πράγματα οι κοινωνικές προσδοκίες, θα δεις που θα συζητήσουμε αρκετά για αυτές όσο θα μεγαλώνεις.

Εγώ δεν ένιωσα πολύ γονιός από την αρχή. Μάλλον για αυτό με πείραζαν αυτά που έλεγαν. Ούτε να σε κρατήσω ήξερα, ούτε να σε θηλάσω, ούτε να καταλάβω τι θες. Σιγά, σιγά, μαζί σου μάθαινα κι εγώ. Και άλλαζα και μεγάλωνες…και άλλαζες και μεγάλωνα!

Ξέρεις σαν τι μοιάζει αυτό το ταξίδι του να είσαι γονιός;

Είναι ας πούμε σαν μαθαίνεις να χορεύεις μαζί με κάποιον που ούτε αυτός ξέρει. Άτσαλες κινήσεις στην αρχή, μετά μία σύγχυση ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα. Μετά ξεκινάμε λίγο και αναγνωρίζουμε πότε παίρνω πρωτοβουλία εγώ, πότε παίρνεις πρωτοβουλία εσύ και εγώ ακολουθώ. Λίγο σε πνίγω, σε κρατάω σφιχτά στην αρχή, δεν ξέρω…Κι εσύ λίγο αισθάνεσαι ανασφάλεια να χορέψεις μόνος. Μετά κρατιόμαστε άνετα, ωραία, δεμένοι μαζί αλλά παίρνουμε και χώρο να χορέψουμε λίγο από μακριά, σε απόσταση αλλά με τα μάτια μας να συναντιούνται. Και όσο μαθαίνουμε και δοκιμάζουμε τόση αυτοπεποίθηση αποκτούμε και τόσο πιο ωραία χορεύουμε. Σεβόμαστε ο καθένας το χρόνο του άλλου, δεν μπορούμε να μάθουμε όλοι το ίδιο γρήγορα όλα τα βήματα. Και όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο σύνθετες φιγούρες. Και όταν υπάρχει ένταση και διαφωνία, δυσκολευόμαστε να συντονιστούμε και έτσι χαλάνε λίγο τα βήματα. Αλλά πάλι από την αρχή! Και όσο φεύγεις από κοντά μου, τόσο πιο ωραία αυτοσχεδιάζεις με τα χορευτικά σου βήματα και συνεχίζω κι εγώ να χορεύω μακριά σου! Ναι… αυτό είναι … ένας μεγάλος, απαιτητικός, απολαυστικός χορός!

Όταν ξυπνήσεις, θα βάλουμε το αγαπημένο σου κομμάτι να χορέψουμε …