Πρόταση δραστηριότητας: Τα βιβλία στο πάτωμα!

dgounari 10 Ιουλίου, 2019

Τοποθετήστε τα βιβλία του στο πάτωμα, ένα – ένα, με περίπου 10 εκατοστά διαφορά το καθένα. Όσο πιο μεγάλο το παιδί τόσο μεγαλύτερη η απόσταση. Τα βιβλία που μπορούν να συμμετέχουν είναι βιβλία με μαλακό εξώφυλλό και αν είναι με χοντρό , ελέγξτε την ανθεκτικότητά του. Επίσης μεγάλη προσοχή σε πλαστικοποιημένα εξώφυλλα διότι μπορεί να γλιστρήσουν.
Τα βιβλία τοποθετούνται με το εξώφυλλο προς τα επάνω. Δεδομένου ότι πρόκειται για βιβλία που το παιδί έχει διαβάσει, ξεκινήστε να κάνετε ερωτήσεις που αφορούν συνολικά στις ιστορίες των βιβλίων. Το παιδί καλείται να πατήσει πάνω στο βιβλίο που πιστεύει ότι αναφέρεται η σωστή απάντηση. Σε δεύτερο χρόνο χρειάζεται να ανοίξει το βιβλίο και να σας δείξει την απάντηση.
Παραδείγματα ερωτήσεων:

  • Σε ποιο βιβλίο οι ήρωες φοράνε μαύρα γυαλιά;
    Σε ποιο βιβλίο ο κεντρικός ήρωας όλο χορεύει;
    Ποιο βιβλίο μας αρέσει για τα χρώματά του;
    Με ποιο βιβλίο μας ανοίγει την όρεξη;
    Ποιο βιβλίο διαβάζαμε το βράδυ, στις διακοπές μας στην Σχοινούσα;
    Με ποιο βιβλίο συγκινείται ο μπαμπάς όταν το διαβάζει;
    Ποιο βιβλίο αγοράσαμε πρόσφατα;
    Ποια βιβλία μιλάει για τη φιλία; Την αγάπη; Τη θέληση;

Μετά παίξτε εσείς, προσκαλώντας το παιδί να κάνει τις ερωτήσεις!
Μπορεί η εικόνα του να βλέπουμε να πατάνε τα βιβλία να είναι κάπως αλλά μπορεί να παραπέμπει και στις γερές ρίζες…😉! Επίσης η συμμετοχή του στη διαδικασία της προετοιμασίας και επανατοποθέτησης νομίζω ότι του δείχνει τον τρόπο να φροντίζει τα βιβλία. Ιδίως σε μεγαλύτερες ηλικίες που τα παιδιά μπορεί να προτιμούν παιχνίδια με εντονότερη σωματική δραστηριότητα, είναι ένας τρόπος να εισάγουμε το βιβλίο στο παιχνίδι και το παιχνίδι στο βιβλίο!
Η σημασία του να διαβάζεις βιβλία στα παιδιά είναι δεδομένη. Βοηθάμε τα παιδιά να γνωρίσουν ήχους, την γλώσσα, να εκτιμούν τα βιβλία και τις ιστορίες. Συμβάλλουμε στην βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου και στις κοινωνικές και γνωστικές τους δεξιότητες ενώ παράλληλα δίνουμε την ευκαιρία στο παιδί να έρθει σε επαφή με πολλά και ανάμεικτα συναισθήματα είτε που θα νιώσει εκείνο σε μια ιστορία είτε που θα βιώσει ο αγαπημένος του ήρωας.
Το να σκεφτούν για τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες είναι μια επιπλέον δεξιότητα και παράλληλα η κίνηση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού βοηθάει περαιτέρω την ενίσχυση της συγκέντρωσης των παιδιών.