Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά σχετικά με τον κοροναϊό;

dgounari 6 Μαρτίου, 2020

Το κλειδί είναι να κρατήσουμε το άγχος μας υπό έλεγχο.
Καθώς ο κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, προκύπτουν πολλές απορίες για τους γονείς. Μέχρι τώρα, τα παιδιά μπορεί να έχουν ακούσει για το νέο κοροναϊό, είτε από τις ειδήσεις είτε από άλλα παιδιά στο σχολείο. Μπορεί να έχουν μέλη της οικογένειας που ζουν σε πληγείσες χώρες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω πρόσφατων μετακινήσεών τους. Τι πρέπει λοιπόν να πούμε στα παιδιά για τον κοροναϊό και πώς;
✔️Αξιολογούμε τι γνωρίζει το παιδί. Ξεκινάμε τη συζήτηση ζητώντας τι έχει ακούσει το παιδί για τον ιό. Εάν έχει ακούσει ότι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν, χρειάζεται μια πολύ διαφορετική συζήτηση από ό, τι αν μόλις άκουσε ότι είναι κάτι σαν τη γρίπη. Αν το παιδί μας είναι κάτω των 6 ετών και δεν έχει ακούσει για τον ιό ακόμα, ίσως να μην θέλουμε να το φέρουμε εμείς στη συζήτηση, καθώς μπορεί να προκαλέσει περιττό άγχος στο παιδί.
✔️Επεξεργαζόμαστε πρώτα το δικό μας άγχος. Βεβαιωνόμαστε ότι η συζήτηση και το θέμα δεν πανικοβάλλει εμάς τους ίδιους. Η συμπεριφορά σας θα καθρεφτίσει το άγχος που θα αισθάνεστε. Προσπαθούμε λοιπόν να επεξεργαζόμαστε τους φόβους που μπορεί να έχουμε πριν μιλήσουμε στα παιδιά μας, είτε μιλώντας με έναν φίλο μας, τον σύντροφό μας ή έναν θεραπευτή. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να αισθάνονται ότι ο κόσμος είναι τόσο τρομακτικός.
✔️Μην απορρίπτουμε τους φόβους του παιδιού μας. Εάν το παιδί μας φοβάται επειδή κάποιο παιδί στο σχολικό του είπε ότι μπορεί να πεθάνει, αυτός είναι ένας πραγματικός φόβος και πρέπει να πάρουμε σοβαρά. Αν απλά πούμε στο παιδί, “Θα είσαι εντάξει”, ή “Δεν χρειάζεται να φοβάσαι”, δε θα αισθανθεί ότι τον έχουμε ακούσει. Ας ακούσουμε και ακολουθήσουμε τι αισθάνεται το παιδί. Μπορούμε να πούμε κάτι με μια ήρεμη φωνή όπως: “Αυτό ακούγεται αρκετά τρομακτικό, το βλέπω στο πρόσωπό σου”. Μπορούμε επίσης να πούμε μια δική μας εμπειρία από τη δική μας παιδική ηλικία για κάποια στιγμή που φοβηθήκαμε. Στη συνέχεια, αφού το παιδί έχει ηρεμήσει και επιστρέφουμε στη ρουτίνα μας, μπορούμε να φέρουμε ξανά το θέμα.
✔️Μιλάμε σε επίπεδο κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού. Εάν μιλάμε σε ένα μικρό παιδί για τον ιό, μπορούμε να πούμε κάτι όπως: «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ιοί, όπως όταν η κοιλιά σου πονάει ή μερικές φορές όταν έχεις ένα κακό κρυολόγημα. Ο κορωναϊός είναι ένας άλλος τύπος ιού “. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και πόσα γνωρίζει, ίσως να πούμε κάτι σαν: “Αυτή η ασθένεια είναι διαφορετική από ένα κρυολόγημα επειδή είναι καινούρια, αλλά οι άνθρωποι προσπαθούν να σιγουρευτούν ότι δεν εξαπλώνεται και αντιμετωπίζουν τους ασθενείς με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Εάν έχεις ποτέ ερωτήσεις, μπορείς να με ρωτήσεις ότι θέλεις.” Μπορούμε επίσης να πούμε: “Οι επιστήμονες και οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να καταλάβουν πώς να διατηρήσουν τους ανθρώπους ασφαλείς και υγιείς”.
✔️Δίνουμε έμφαση στην καλή υγιεινή. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας πλένουν τα χέρια τους για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά τα γεύματα, αφού πάνε στο μπάνιο, αφού έρχονται από έξω ή βάζουν τα χέρια τους στο στόμα τους.

Πηγή: https://parenting.nytimes.com/childre…/coronavirus-kids-talk
Ελεύθερη απόδοση: Dimitra Gounari – Parent Coach / Υποστήριξη και ενδυνάμωση γονέων