Ας μην ξεχάσουμε ότι φροντίσαμε τον εαυτό μας

dgounari 24 Απριλίου, 2020

Ένα από τα αγαπημένα μου θέματα που πολλές φορές μιλάω σε γονείς είναι η αυτοφροντίδα. Προσπαθώ να είμαι ανοιχτή και να ακούσω ιδέες αυτοφροντίδας αλλά δεν θα κρύψω ότι ένας από τους στόχους μου είναι να επισημάνω μορφές αυτοφροντίδας πιο εσωτερικές, μοναδικές για τον καθένα. Ένα ζεστό μπάνιο, ένας καφές φουντούκι στο γρασίδι το πρωί (ιδέα μιας μςητέρας), 5 βαθιές αναπνοές πριν τον ύπνο, ένα αγαπημένο τραγούδι, ένα τηλέφωνο με έναν μακρινό φίλο, μια πράξη προσφοράς κα.

Σε αυτές τις ιδέες αντιπαραβάλλω (ίσως λίγο προβοκατόρικα) τις πιο στερεοτυπικές μορφές αυτοφροντίδας (κομμωτήριο, γυμναστήριο, περιποίηση άκρων), οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν καταπιεστικές διαδικασίες για τους γονείς και καθόλου ανανεωτικές. Μπορεί να έχουν γίνει τρόπος ζωής για μερικούς γονείς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και πράξεις αυτοφροντίδας.

Ενάμιση μήνα λοιπόν οι γονείς δεν μπορούμε να φτιάξουμε το μαλλί μας και τα νύχια μας είναι τα δικά μας νύχια. Προφανώς όλη αυτή η κουλτούρα της “μεταμόρφωσης” ως αξίας και απόδειξη φροντίδας και αγάπης για τον εαυτό μας, αναπαράγεται μέσω των ρεπορτάζ που μας ενημερώνουν ότι τα κομμωτήρια έχουν από τώρα κρατήσεις, και πως θα είναι και θα έπρεπε να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν. Και πάντα ο/η δημοσιογράφος να δείχνει κατανόηση σε αυτήν την ανάγκη για περιποίηση και πόσο μπορεί να έχει κοστίσει για μερικούς ανθρώπους.

Οτιδήποτε μας στερήθηκε, θα θέλουμε με αγωνία να το πάρουμε πίσω. Αλλά ας θυμόμαστε:

✔️Κάναμε και κάνουμε το καλύτερο δυνατό ανεξάρτητα από το χρώμα ή το μήκος των μαλλιών μας.
✔️Αντέξαμε χωρίς κομμωτήρια, γυμναστήρια, νύχια.
✔️Είδαμε το φυσικό χρώμα των νυχιών μας όταν χαϊδέψαμε τα παιδιά μας, και το είδαν και εκείνα.

Με μεγάλο σεβασμό στους επαγγελματίες και εργαζόμενους του χώρου, την εργασία των οποίων θεωρώ δύσκολη και ψυχοφθόρα, όσοι επιλέξουμε τις υπηρεσίες αυτές, ας το κάνουμε με ηρεμία και χαλαρότητα, ακολουθώντας τους κανόνες που θα επιβληθούν και με φροντίδα για αυτούς που εργάζονται εκεί.