αυτά που θέλω να σου πω

Αυτά που θέλω να σου πω #45

dgounari 16 Ιουνίου, 2021

Εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει με τα δόντια. Εκτός από τον πόνο όταν είμαστε μωρά που καλώς μάλλον δεν θυμόμαστε, έχει κάτι μυστήριο το γεγονός ότι για περίπου όσο διαρκεί η ανθρώπινη ανάπτυξη ασχολούμαστε με τα δόντια.

Κάποιο φεύγει…κάποιο βγαίνει…

Κάποιο εμφανίζεται…κάποιο αποχωρεί…

Και πως στριμώχνονται όλα εκεί μέσα…Στενάχωρο να θέλεις να φυτρώσεις και να πιέζεσαι σε κάποιον δεδομένο χώρο. Για αυτό και μερικά δεν πειθαρχούν και βγαίνουν όπως να΄ ναι.

Έχασες το πρώτο. Είχες ενημερωθεί για νεραΐδες, δώρα, κέρματα αλλά δεν τα κατάφερα και πολύ καλά. Αφού ξέρεις δεν τα μπορώ αυτά. Πόση χαρά που δείχνεις αυτό το όμορφο κενό στην κάτω γνάθο; Γρήγορα φυτρώνουν τα καινούρια. Ούτε θα το καταλάβεις.

Είναι και τα δόντια σαν χρονόμετρο, μεγαλώνεις. Πόσο να περιμένει ο γομφίος και ο κυνόδοντας εμένα να σε χορτάσω; Δεν θα περιμένει γιατί δε θα σε χορτάσω. Όσα σημάδια μπορώ να βρω για τις γεμάτες μέρες μας τόσα ακόμα για το πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός.

Η αδερφή σου τώρα βγάζει τα πρώτα. Πόσο περίεργο μου φαίνεται να ασχολούμαστε με το ίδιο θέμα με αυτές τις διαφορές φάσεις. Δεν κοιμάται, δόντια είναι! Κλαίει, πονάνε τα δόντια! Θηλάζει συνέχεια, την ζορίζουν τα δόντια!

Στα πρώτα χρόνια ενός παιδιού υπάρχει ζόρι, όπως τα δόντια.

Αυτή ζορίζεται που τα βγάζει και εσύ ζορίζεσαι να τα πλύνεις. Να είδες πάλι με τα δόντια ασχολούμαστε.

Ότι όμως και συμβεί, ότι και να κάνουμε, τα δόντια τα φυτρώσουν. Στραβά, με τερηδόνα, λευκά, ίσια…η στοματική κοιλότητα θα γεμίσει και τα πράγματα θα μπουν στη θέση τους.

Δοντάκια κι εσείς μωρό μου που προσπαθώ να σας βουρτσίζω, να είστε γερά, λευκά και υγιή! Κι εγώ μερικές φορές βαριέμαι να σας πλένω κάθε βράδυ.  Και προσπαθώ να μην καταναλώνω ανθυγιεινές τροφές που σας επιβαρύνουν. Ξέρω για την στοματική υγιεινή αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να τα κάνω όλα.

Σαν τα δόντια μου λοιπόν…αύριο θα σου πω αυτή τη μεταφορά, να μου πεις τη γνώμη σου. Μεγάλωσες τόσο…