Βουτιές ή καρπούζι

dgounari 21 Ιουνίου, 2021

Θερινό ηλιοστάσιο

Η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου και η έναρξη του καλοκαιριού.
 
Πόσο γεννημένα για καλοκαίρι είναι τα παιδιά; Βουτιές, καρπούζι, θάλασσα, παγωτά, ξυπόλητα, τζιτζίκια…
Ο γιος μου δεν κολυμπάει. Την φοβάται πολύ τη θάλασσα. Κι όμως λατρεύει να παίζει εκεί στα ρηχά. Πρώτος μπαίνει και τελευταίος βγαίνει μέχρι να φύγουμε. Εκεί στα ρηχά μέχρι το γόνατο. Την φοβάται και την αγαπά.
 
Το καλοκαίρι έχει φρούτα πολλά και ωραία. Πόσο ωραία είναι τα καλοκαιρινά φρούτα; Έχει και βραδιές γλυκές, βόλτες κοντά στη θάλασσα και ένα ωραίο αεράκι, ίσα – ίσα να βάλεις πάνω σου μια ελαφριά ζακέτα που παίρνεις πάντα…λες και κλείνουμε ραντεβού (με τη ζακέτα). Ιδίως τον Αύγουστο και ιδίως στις Κυκλάδες!
 
Το καλοκαίρι έχει ήχους πολλούς από παιδιά. Και από γονείς. Παιδιά που κλαίνε γιατί δεν θέλουν να φύγουν από την θάλασσα ή παιδιά που πέφτουν με το πατίνι και χτυπάνε τα γόνατα. Πόσο πονάει αυτό με το γυμνό γόνατο;
 

Γονείς το καλοκαίρι

Οι ήχοι από τους γονείς μου ακούγονται λίγο φάλτσοι:
– Φτάνει, δεν θέλω…μην με βρέχεις
– Είπαμε τελευταία βουτιά, βγες έξω τώρα;
– Αν δεν βάλεις αντιηλιακό φεύγουμε
– Πόσο φορές θα το πω;
– Πάλι τα ίδια; Αφού στο είπα!
 
Το καλοκαίρι στις παραλίες και στις διακοπές μας νιώθω τους γονείς εκτεθειμένους. Είναι αν το σκεφτούμε από τις λίγες φορές που μπορούμε να βρεθούμε τόσο άγνωστοι γονείς μαζί και χρειάζεται να συνυπάρξουμε παραπάνω από 1 ώρα απολαμβάνοντας από κοινού μια παραλία, μία βόλτα, έναν κοινό χώρο.
Όσο μεγαλώνουμε απομακρυνόμαστε από αυτή την επαφή με το καλοκαίρι. Καπέλα, αντιηλιακά, φωτογήρανση, κούραση, υποχρεώσεις κτλ. Έτσι το αισθάνομαι. Τα παιδιά είναι γεννημένα για αυτό και εμείς όσο περνάει ο χρόνος αλλάζουμε εποχή.
 

Το φετινό καλοκαίρι

Γιατί να μη μας βρέξει;
Ας χορτάσει τις βουτιές
Θα βάλει και αντιηλιακό…
Όσες χρειαστεί ή καθόλου
Πάλι τα ίδια γιατί αυτά είναι τα καλύτερα
 
Ας βάλουμε λίγο από το καλοκαίρι μέσα μας. Ας βάλουμε λίγο από το καλοκαίρι των παιδιών μέσα μας. Ας μην μπούμε με τόση ευκολία στο ρόλο αυτού που προσφέρει μια θαλάσσια εξόρμηση στα παιδιά. Ας βρεθούμε δίπλα στα παιδιά να ζήσουμε μαζί τους το καλοκαίρι μας.
 
Στην πιο μεγάλη ημέρα του χρόνου ας σκεφτούμε πως θα θέλαμε να περάσουμε φέτος – μετά από τόσο περίεργο χειμώνα – το καλοκαίρι μας!
 
Βουτιές;
Καρπούζι;
Ξυπόλητοι/ες;
Ανέμελοι/ες;
 
Θα δούμε πόσο πολύ ταιριάζουμε με τα παιδιά μας!