Μωρομάντιλα για γονείς…Γονείς για μωρομάντηλα

dgounari 7 Φεβρουαρίου, 2022

Το περιβάλλον και η συμμετοχή μας

Η κοινωνική προσφορά με κάθε τρόπο που ο/η καθένας/μια επιλέξει και του/της ταιριάζει αποτελεί κατά την άποψη μου ένα σημαντικό κομμάτι της αυτοφροντίδας μας. Είναι ένας άλλος τρόπος να συνδεόμαστε με το μεγάλο κοινωνικό μας περίβλημα και την ίδια στιγμή να δημιουργούμε την συμμετοχή μας σε αυτό.
Το περιβάλλον και η προστασία του, ήταν για μένα, μια συζήτηση την οποία αξιακά αναγνώριζα ως σπουδαία αλλά επί της ουσίας, δεν έκανα τίποτα στην καθημερινότητά μου που να το έδειχνε. Τα τελευταία χρόνια η επαφή με ανθρώπους που προσπαθούν πολύ να ευαισθητοποιήσουν έστω μία ανθρώπινη ύπαρξη για τις ανάγκες αυτού του πλανήτη, με έχει κάνει σιγά – σιγά να προσπαθώ να δείχνω μία πιο υπεύθυνη στάση.
Και ούτε εγώ περίμενα ότι υπήρχε ένα αντικείμενο τόσο εύχρηστο, απαραίτητο από τη μέρα που γέννησα, μοσχοβολιστό που μπορεί να μολύνει τόσο πολύ το περιβάλλον. Και αναφέρομαι στο μωρομάντιλο.
Η Christina Drakopoulou, έγραψε και μοιράστηκε μαζί μου πολύτιμες πληροφορίες – τις οποίες παραθέτω παρακάτω – για το τι συμβαίνει με τα μωρομάντιλα και νομίζω ότι είναι εξαιρετικά διαφωτιστικές για όλους τους γονείς. Τα μωρομάντηλα είναι από τα πιο χρήσιμα πράγματα για τους γονείς – αλλά τελικά αξίζει τον κόπο;
Σκεφτόμουν τι φωτογραφία να επιλέξω. Όταν συνάντησα αυτήν εδώ, τα μάτια του μωρού μίλησαν μόνα τους. – Εσύ που ήξερες; Εσύ τι έκανες;
Και επειδή ξέρω πολύ καλά ότι για να αλλάξουμε τις συνήθειες μας χρειάζεται και γνώση και κόπο, εκτός από την πληροφορία, μας στέλνω δύναμη και την βεβαιότητα ότι ακόμα και μία πολύ μικρή αλλαγή μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο!

Κάποια δεδομένα

Κάθε δευτερόλεπτο χρησιμοποιούνται 14,000 μωρομάντηλα παγκοσμίως και η παραγωγή αυξανόταν κατα 10% κάθε χρόνο προ covid. Τώρα, τα μεγέθη έχουν αλλάξει, δυστυχώς προς τα πάνω. Το 2015 παράχθηκαν 2.4 εκατομμύρια τόνοι μωρομάντηλα μόνο στην ΕΕ.
Και που το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι περιέχει διάφορα είδη πλαστικών, ΔΕΝ ανακυκλώνεται και το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει για αυτό. Τα πλαστικά προσφέρουν μεν την ασφάλεια του να μη διαλυθεί κατά τη χρήση (κανείς δεν το θέλει αυτό), από την άλλη το καθιστούν μιας χρήσης πλαστικό.
Όταν τα μωρομάντηλα πεταχτούν στο έδαφος, αργούν πολύ να βιοδιασπαστούν (100 χρόνια για την ακρίβεια). Όταν βιοδιασπαστούν, δεν γίνονται οργανικές ύλες όπως το χαρτί για να επιστρέψουν από εκεί που προήλθαν. Οι πλαστικές ίνες αποδομούνται σε πολύ μικρά σωματίδια (μικροπλαστικά), τα οποία περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα, στις θάλασσες, στους θαλάσσιους οργανισμούς και μετά, σωστά μαντέψατε, στον ανθρώπινο οργανισμό. Πέραν των πλαστικών, τα μωρομάντηλα περιέχουν επίσης διάφορα χημικά όπως αρωματικούς και αντιμικροβιακούς παράγοντες, που επίσης καταλήγουν με τον ίδιο τρόπο στους ίδιους αποδέκτες. Με ολέθριες συνέπειες για την υγεία όλων των παραπάνω.
Αν δεν πεταχτούν στο έδαφος, τα πράγματα είναι ακόμα πιο μυρωδάτα. Διότι η ύπαρξη μικροπλαστικων οδήγησε τη βιομηχανία nonwoven να δώσει σήμανση στα προϊόντα σαν flushable, ότι δηλαδή μπορούν να πεταχτούν στη λεκάνη. Το αποτέλεσμα: τεράστια fatbergs σε ποτάμια και θάλασσες, όγκοι μωρομάντηλων με λιπαρά να εμφανίζονται σε όλα τα αποχετευτικά συστήματα παγκοσμίως και να φτάνουν τα 250 μέτρα, οδηγώντας το σύστημα σε παράλυση. Έρευνες σε όλα τις μάρκες flushable μωρομάντηλων έδειξαν ότι αυτά δε διασπώνται επαρκώς εντός του αποχετευτικού συστήματος, προσκολλώμενα στα τοιχώματα των αγωγών και δημιουργώντας τα fatbergs. Τα fatbergs είναι πολύ συνηθισμένα πλέον σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία που οι περισσότεροι κάτοικοι πετούν στη λεκάνη τα χαρτιά υγείας. Το κόστος των αποκαταστάσεων των ζημιών τεράστιο, φέρνοντας αλλαγές στη νομοθεσία αλλά και τις βιομηχανίες στη δημιουργία νέων εναλλακτικών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο συζητιέται η απαγόρευση της χρήσης τους ολωσδιόλου.

Συνέπειες

Ας πάμε όμως πίσω ένα λεπτό: αν γνωρίζατε ότι έχει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο όπως ένα πλαστικό, το οποίο όμως δεν ανακυκλώνεται, θα χρησιμοποιούσατε τόσα πολλά; Θα τα αφήνατε στη φύση μετά τη χρήση τους; Είναι το ίδιο σαν να πετάτε ένα μπουκάλι πλαστικό, στην υπέροχη παραλία που κατασκηνώσατε με τη σκηνή σας και βουτήξατε στα καταγάλανα νερά. Αν αυτό σας ακούγεται τερατώδες, μην πετάτε το μωρομάντηλο στη φύση. Το χαρτί υγείας βιοδιασπάται αμέσως και έχει ελάχιστο κόστος στο περιβάλλον, το μωρομάντηλο αποσυντίθεται σε 100 χρόνια (στα ορεινά κλίματα ακόμα αργότερα) και πάλι διασπάται σε μικροπλαστικά.
Όταν πια φτάσει στις θάλασσες, εγκλωβίζεται σε βράχια, σημεία δυσπρόσιτα και διασπάται σταδιακά σε μικρότερα κομμάτια ενώ κάποιοι θαλάσσιοι οργανισμοί τα καταναλώνουν με αποτέλεσμα τον αργό και βασανιστικό θάνατό τους.
Εναλλακτικές
Reduce: Χρησιμοποιείτε λιγότερα μωρομάντηλα
Reuse: Χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιούμενα μωρομαντηλα/ πετσέτες
Refuse:
– Προτιμάτε χαρτί υγείας απλό ή με φιλικό προς το περιβάλλον spray χαρτιού υγείας
– Χρησιμοποιείτε υγρό χαρτί υγείας πλήρως βιοδιασπώμενο
– Χρησιμοποιείτε κομποστοποιήσιμα μωρομάντηλα
– Φτιάξτε δικά σας DIY μωρομάντηλα
Και μην ξεχνάτε:
– Ποτέ μας ποτέ μην τα απορρίπτετε στη λεκάνη
– Ποτέ μας ποτέ μην τα απορρίπτετε στη φύση αλλά μόνο στους κάδους”
Η Χριστίνα Δρακοπούλου είναι υπεύθυνη συντονισμού της πρωτοβουλίας Save Your Hood στη Θεσσαλονίκη.