Σχολικός εκφοβισμός: Η μπάλα στο γήπεδο

dgounari 20 Απριλίου, 2023
Όσο φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού επιστρέφουν με αυτό τον τόσο απλοικό τρόπο στους γονείς, τόσο θα συμβαίνει αυτό που το ίδιο απλοϊκά λέμε “Πετάμε την μπάλα στην κερκίδα…”
Και τι σημαίνει αυτό; Είναι ο τρόπος που μετακινούμε τις ευθύνες του σχολείου ως βασικού κοινωνικοποιητικού παράγοντα από όλα αυτά που μπορεί να κάνει, όταν το πλαίσιο φροντίδας οικογένειας απουσιάζει (μεταφορικά και κυριολεκτικά).
Οι γονείς έχουν ευθύνες; Φυσικά. Το συναντώ κάθε μέρα, το βιώνω άλλες τόσες σαν μητέρα. Να ψάχνω να βρω πως θα μπορώ να υποστηρίξω τα παιδιά μου. Και έχουμε ευθύνη τόσο στην ανοχή στη βία όσο και στην ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών μας.
Οι γονείς όμως είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δεν μπορεί να κατανεμηθεί, να μαζευτεί με κάποιο τρόπο, να σιγουρευθεί κάποιος/α πως όλοι οι γονείς μπορούν και θα κάνουν αυτό που είναι καλύτερο για το παιδί τους. Και ο λόγος δεν αφορά την προσωπική βούληση και τον γεωγραφικό διασκορπισμό αλλά κυρίως τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.
Το σχολείο υπάρχει ακριβώς, για να δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα του παράγοντα – οικογένεια, να ανθίσουν.
Ας μην επιστρέφουμε την συζήτηση εκεί (στους γονείς) – που τις στρεβλώσεις αυτού του εκεί – προσπαθούμε με την οργάνωση του σχολείου να ξεπεράσουμε.
  • Αποτελεί ο εκφοβισμός βασικό μέσο πειθαρχίας και μάθησης για τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο σήμερα; Ποια είναι η θέση του φόβου μέσα στο σχολείο;
  • Υπάρχουν δάσκαλοι που απειλούν και προσβάλλουν τα παιδιά;
  • Ποιες είναι οι πραγματικές συνθήκες του δημόσιου σχολείου στην Ελλάδα σήμερα;
  • Αυξήθηκε η κρατική χρηματοδότηση στην Παιδεία τα τελευταία χρόνια;
  • Πόσοι/ες δάσκαλοι/ες γνωρίζουν πως αντιμετωπίζουν φαινόμενα εκφοβισμού και νιώθουν αυτοπεποίθηση να το κάνουν;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που χρειάζεται να θέτουμε. Και όχι για να αισθανόμαστε καλύτερα εμείς οι γονείς. Ακριβώς για το αντίθετο: Για να καθρεφτίζουμε πρωτίστως την ευθύνη μας στο φόβο και στη βία.
Και όλα τα παραπάνω γράφονται από την πίστη στη δύναμη της εκπαίδευσης και την ελπίδα που μου δίνουν εκπαιδευτικοί που συναντώ.
Ας πιάσουμε όλοι την μπάλα που μας αντιστοιχεί στο γήπεδο, όχι στις κερκίδες.