Η ζωή μας αλλάζει…

dgounari 27 Οκτωβρίου, 2020
Η εικόνα των παιδιών με μάσκες παντού και πάντα είναι τουλάχιστον αποκρουστική.
Οι γονείς και ο τρόπος που επικοινωνούμε αυτό που συμβαίνει στα παιδιά είναι πολύ κρίσιμο:
– Επικοινωνούμε ότι πρόκειται για ένα μέτρο με στόχο την υγεία τη δική μας και των πιο ευάλωτων ομάδων
– Επικοινωνούμε ότι είναι κάτι παροδικό – χωρις να ξέρουμε πότε θα τελειώσει αλλά θα τελειώσει – και αναμένουμε τις ιατρικές εξελίξεις ώστε να μην ξαναχρειαστεί να πάνε στο σχολείο με μάσκα.
– Δείχνουμε την ορθή χρήση όσες φορες χρειαστεί.
– Λέμε ότι πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο και οι υπεύθυνοι δοκιμάζουν διάφορα μέτρα. Ένα από αυτά είναι και η μάσκα παντού.
– Επικοινωνούμε με το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων για να ξέρουμε πως το παιδί προσαρμόζεται και πού δυσκολεύεται
– Ακούμε τον προβληματισμό του παιδιού μας. Είναι απαίσιο να φοράνε μάσκα 8 ώρες συνεχόμενα. Το ξέρουμε κι εμείς. Όταν το ακούμε από τα παιδιά, ας μην προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε κάτι. Δεν γίνεται.
– Ακόμα και στα παιδιά άνω των 12 ετών, ας μην παρασυρόμαστε από τις προσδοκίες μας να καταλάβουν γρήγορα και να προσαρμοστούν εύκολα. Σε κάνεναν δεν αρέσει αυτό που συμβαίνει. Η συναισθηματική επιβάρυνση της κατάστασης είναι άσχετη από την ηλικία του παιδιού.
– Φροντίζουμε να είμαστε πολύ συχνά σε χώρο που είναι οκ να μην φοράνε την μάσκα.
– Κλείνουμε τις ειδήσεις και την τηλεόραση όταν είναι τα παιδιά μπροστά. Ο τρόπος που μεταφέρονται οι ειδήσεις δεν βοηθάνε τα παιδιά, αντίθετα επιβαρύνουν. Ενημερωνόμαστε εμείς και μεταφέρουμε αυτά που είναι χρήσιμα για τα παιδιά. Ιδίως οι έφηβοι που μπορεί να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, χρειάζεται να συζητάμε μαζί τους περισσότερο και να έχουμε εικόνα της πληροφορίας που έχουν.
Τα παιδιά είναι αλήθεια ότι προσαρμόζονται εύκολα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν εσωτερικεύουν το άγχος που βιώνει όλος ο κόσμος αυτή την περίοδο. Το ότι ακολουθούν οδηγίες και χρησιμοποιούν τη μάσκα με ευκολία δεν σημαίνει ότι δεν στρεσάρονται.
Winter is coming και η ζωή μας θα αλλάξει κι άλλο. Ας παραμείνουμε οι γονείς μια σταθερή αγκαλιά ασφάλειας για τα παιδιά μας. Ας είναι το μόνο σταθερό σε αυτες τις αλλαγές, η στοργική αγκαλιά μας. Χωρίς μάσκα.